Ciasteczka owsiane z orzechami

    Ciasteczka owsiane z orzechami

    2polubienia
    32min.


    Zrobione przez 3879 osób

    Pyszne ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi. Są lekko ciągniste. Nie należy ich za długo miksować, bo wyjdą płaskie.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 -40 ciasteczek

    • 225 g miękkiego masła
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru
    • 1/2 szklanki (100 g) białego cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki aromatu
    • 1 i 1/4 szklanki (155 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 szklanki (245 g) błyskawicznych płatków owsianych
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.
    2. Zmiksować masło z białym i brązowym cukrem, aż masa będzie gładka (miksować 4-5 minut).
    3. Dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię.
    4. Wymieszać mąkę z sodą i solą, dodać do masy i wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo.
    5. Dodać płatki, orzechy i groszki czekoladowe. Wymieszać.
    6. Nakładać łyżką na suchą blachę do pieczenia.
    7. Piec przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na blaszce na 5 minut, a następnie przełożyć ciasteczka na kratkę aby całkiem ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis