Sernik z ricotty w malinach

    Sernik z ricotty w malinach

    1polubienie
    6godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Znaleźliście kiedyś zapomnianą stówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika”, jak krzyczały pewnie często Wasze i nasze panie matki. Lepiej od razu kupcie mrożonkę.

    GRUBYWAŁEK Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła blaszka

    • 100 g ciastek (np. herbatników)
    • 1/4 kostki masła
    • 6 kieliszków amaretto
    • 500 g ricotty
    • 4-5 łyżek cukru
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • pół szklanki śmietanki 36%
    • 4 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka malin
    • garść płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +5godz. studzenie  ›  Gotowe w: 6godz.30min. 

    1. Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie.
    2. Okrągłą blaszkę wykładacie papierem, wysypujecie ciastka wymieszane z masłem i amaretto, rozprowadzacie po dnie, uklepujecie i wstawiacie do lodówki.
    3. Ricottę rozdrabniacie w mikserze. Mikser cały czas chodzi, a Wy wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni C.
    4. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki.
    5. Maliny wsypujecie do małego rondla, a rondel stawiacie na małym ogniu. Wsypujecie łyżkę cukru i gotujecie je, od czasu do czasu mieszając ok. 15-20 min. Po ostudzeniu polewacie nim sernik i posypujecie płatkami migdałowymi.
    6. Jedząc, myślicie o ubraniach, których dawno nie mieliście na sobie…

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    GRUBY WAŁEK

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis