Purée z zielonego groszku

    Purée z zielonego groszku

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 102 osoby

    Purée z zielonego groszku to świetny dodatek do smażonego dorsza lub łososia. Uwaga: w zależności od tego jakiej konsystencji ma być groszek, można użyć mniej lub więcej płynu (wody lub śmietany). Osobom dbającym o kalorie radzę użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mrożonego zielonego groszku
    • 60 ml (1/4 szklanki) tłustej śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W płytkim garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić do niej mrożony groszek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, lub aż bedzie miękki.
    2. Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do blendera lub malaksera. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz i zmiksować tak, by w powstałej masie pozostały niewielkie kawałki grochu. Doprawić do smaku i natychmiast podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis