Brownie – wersja z bakaliami i płatkami jaglanymi

    Brownie – wersja z bakaliami i płatkami jaglanymi

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Klasyczne brownie wzbogacone wartościowymi dodatkami i aromatyczną pomarańczą.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 g masła lub margaryny
    • ½ szklanki solonych orzeszków ziemnych
    • 4 jajka
    • ½ szklanki cukru trzcinowego
    • ½ szklanki cukru brązowego
    • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    • 2 łyżki suszonej żurawiny
    • 2 łyżki rodzynek
    • 5 łyżek wiórków kokosowych
    • 3 łyżki płatków jaglanych
    • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem lub margaryną wrzucamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu roztopienia i połączenia składników. W żadnym wypadku nie dopuszczamy do zagotowania! Odstawiamy do wystudzenia.
    2. Orzechy drobno siekamy lub rozdrabniamy blenderem.
    3. Jajka ucieramy z cukrami brązowym i trzcinowym. Dodajemy do nich olejek lub ekstrakt pomarańczowy, a następnie ostudzoną czekoladę z masłem. Miksujemy delikatnie na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki ładnie się połączą, dorzucamy bakalie, płatki jaglane, wiórki kokosowe, orzechy oraz mąkę i ponownie przez chwilę miksujemy do połączenia.
    4. Kwadratową lub prostokątną formę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej czekoladowe ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 20 minut.
    5. Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka, gdyż z założenia ma być wilgotnym "kontrolowanym zakalcem". Wbita w środek ciasta wykałaczka nie powinna być jedynie oblepiona surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się nieco jaśniejsza i twardawa skorupka - gdy się pojawi, oznacza to, że brownie jest prawie gotowe.
    6. Po wyjęciu z piekarnika, brownie studzimy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podajemy bez dodatków, z bitą śmietaną, lodami lub sezonowymi owocami... lub wszystkim na raz!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis