Chlebek bananowy Anki

    Chlebek bananowy Anki

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczny, wilgotny i treściwy!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chlebek

    • 4 dojrzałe banany
    • 1 jajko
    • 1 i ½ szklanki mąki
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • 50 g masła
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
    • garść suszonej żurawiny
    • garść rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy lub blendujemy na jednolitą masę. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z sodą i solą.
    2. Masło roztapiamy w małym rondelku i dodajemy do bananów. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier oraz aromat lub ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Do masy wsypujemy mąkę z sodą. Starannie mieszamy. Dodajemy bakalie. Mieszamy.
    3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
    4. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis