Muffiny kawowo-kakaowe... nadziewane chałwą i czekoladą

    Muffiny kawowo-kakaowe... nadziewane chałwą i czekoladą

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Połączenie kawy, czekolady i chałwy...

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinek

    • Ciasto kawowe
    • 220 g mąki
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła (czyli ½ kostki), stopionego i przestudzonego
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • ½ szklanki mleka
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 jajko
    • Ciasto kakaowe
    • 100 g mąki
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 50 g cukru
    • 50 ml mleka
    • Nadzienie
    • 15 kostek gorzkiej czekolady podzielonej na kostki
    • 15 kawałeczków dowolnej chałwy, plus trochę do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

      Robimy ciasto kawowe

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
    2. Czekoladę dzielimy na kostki, a chałwę kroimy na małe kawałki, mniej więcej wielkości połowy kostki czekolady.
    3. Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    4. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i dodajemy do niej mleko.
    5. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier, cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, jajko i kawę z mlekiem. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    6. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    7. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta – tak, aby w pełni przykryło dno papilotki. Na wierzch ciasta kładziemy kostkę czekolady i kawałek chałwy. Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta kakaowego.
    8. Robimy ciasto kakaowe

    9. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    10. Do osobnej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, dodajemy cukier i mleko i jeszcze raz roztrzepujemy do połączenia.
    11. Zawartość obu misek łączymy w ten sam sposób, jak przy cieście kawowym – nie mieszając zbyt skrupulatnie. Ciasto wykładamy na wierzch oczekujących muffin (niepełna łyżka). Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a czekolada i chałwa powinny być zasłonięte przez ciasto. Na koniec posypujemy ciasto odrobiną rozkruszonej chałwy.
    12. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być... wilgotne i puszyste!
    13. Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy cierpliwie, aż całkowicie wystygną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis