Muffiny z kremem kokosowym... lub Weisse Creme Muffins

    Muffiny z kremem kokosowym... lub Weisse Creme Muffins

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jakiś czas temu natknęłam się w markecie pod tytułem Lidl na całkiem interesujące kremy... narodził się iście szatański plan! Skutek – diabelnie smaczne muffinki w czterech smakach! (P.S. nie reklamuję Lidla, ani kremów... to znaczy kremy samozwańczo reklamuję, bo są świetne, ale niestety nikt mi za to nie wpłaca żadnych cyfr na konto. Polecam zatem z czystym sumieniem!)

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinek

    • Muffiny
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła (czyli ½ kostki)
    • 1 szklanka mleka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 jajko
    • Krem i nadzienie
    • 250 ml śmietany kremówki 36% (ja zawsze używam Piątnicy, gdyż najlepiej się ubija)
    • 200 ml (1 słoik) Weisse Creme
    • ok. 15 migdałów, bez skórki
    • wiórki kokosowe oraz płatki migdałów do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Robimy muffiny

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
    2. Jeśli nabyliśmy migdały ze skórką, to należy je zalać wrzątkiem, odczekać ok. 5 minut, a następnie ściągnąć z nich skórkę.
    3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    6. Do papilotek nakładamy niepełną łyżkę ciasta – tak, aby przykryło dno papilotki. Na to nakładamy ½ - ¾ łyżeczki kremu kokosowego, a na kremie układamy migdał. Takie nadzienie przykrywamy znów niepełną łyżką ciasta. Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a krem i migdał powinny być zasłonięte przez ciasto.
    7. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być... wilgotne i puszyste! Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy cierpliwie, aż całkowicie wystygną.
    8. Robimy krem

    9. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami resztę kremu kokosowego i miksujemy do połączenia się składników.
    10. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. (Ja taki krem wkładam jeszcze na pół godziny do lodówki, gdyż wtedy gęstnieje i mam pewność, że nie spłynie z moich muffin w trakcie dekorowania).
    11. Część muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi, pozostałe płatkami migdałów.

    Rada

    Smakują, jak... Rafaello!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis