Musztardowe skrzydełka

    Musztardowe skrzydełka

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Zrobione przez 37 osób

    Bardzo proste pieczone skrzydełka z kurczaka, do których potrzeba tylko kilku składników: musztardy, brązowego cukru i sosu sojowego. Efekt jest pyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 szklanki brązowego cukru
    • 1 szklanka żółtej musztardy (łagodnej)
    • 1/4 szklanki sosu sojowego
    • 2-2,5 kg skrzydełek z kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. W misce wymieszać cukier z musztardą i sosem sojowym. Odłożyć 1/4 z tej marynaty do małej miseczki, przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Skrzydełka pokroić na kawałki w miejscach stawów. Końcówki odciąć i wyrzucić. Włożyć do miski z marynatą i dobrze w niej obtoczyć. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż na noc.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. Wyjąć skrzydełka z marynaty i ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Marynatę wylać.
    5. Piec przez 30 minut, a następnie zacząć polewać co 10 minut marynatą odłożoną wcześniej do małej miseczki, piekąc jeszcze 30 minut. (Czyli piec przez godzinę, w drugiej połowie polewając marynatą.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis