Skrzydełka na ostro

    Skrzydełka na ostro

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 20 osób

    Lekko słodkie, pikantne skrzydełka z kurczaka. Można dodać papryczki chili, ale w połączeniu z imbirem nadają tym skrzydełkom fantastycznego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1400 g skrzydełek z kurczaka
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka margaryny
    • 1/2 szklanki octu jabłkowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki wody
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 papryczki chili, posiekane (opcjonalnie)
    • 2 łyżki świeżo startego imbiru
    • 2 łyżki nasion sezamu, uprażonego na suchej patelni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Skrzydełka osuszyć ręcznikami papierowymi.
    2. Jajka roztrzepać w misce. Do osobnej miski wsypać mąkę. Zanurzać skrzydełka w jajku, a następnie w mące, strząsając nadmiar panierki.
    3. Na patelni stopić margarynę na średnim ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć, aż się ładnie przyrumienią z każdej strony (ok. 10 minut).
    4. W tym czasie w rondelku zagotować na małym ogniu wymieszane: ocet, sos sojowy, wodę, cukier, sól, papryczki i imbir. Gotować aż zgęstnieje, ok. 5-7 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    6. Wymieszać zrumienione skrzydełka z zagotowaną marynatą i przełożyć je do dużego naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odłożyć na później.
    7. Piec przez ok. 30 minut, odwracając na drugą stronę i polewając odłożoną marynatą po 15 minutach pieczenia.
    8. Przed podaniem posypać skrzydełka sezamem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis