Leczo z kabanosami

    Leczo z kabanosami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo sycące leczo, z boczkiem i kabanosami, doprawione czosnkiem, ostrą papryką, tymiankiem i pietruszką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oleju
    • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 300 g kabanosów
    • 1 cebula
    • 2 czerwone papryki
    • 2 zielone papryki
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 kostka rosołowa (wołowa)
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 1 łyżeczka octu
    • szczypta cukru
    • pieprz i sól do smaku
    • 1 pęczek pietruszki, posiekany
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć na małym ogniu.
    2. Kabanosy pokroić w plasterki, dodać do boczku i podsmażyć.
    3. Cebulę pokroić na niezbyt grube paski, dodać do garnka.
    4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki i dodać do garnka.
    5. Posiekać czosnek i dodać do garnka wraz z kostką rosołową, papryką w proszku, tymiankiem i ciepłą wodą. Przykryć i dusić ok. 6 minut. Papryka ma być miękka.
    6. Dodać pomidory, ocet i cukier. Doprawić solą i pieprzem i gotować na dużym ogniu, często mieszając. Dodać 3/4 pietruszki, wymieszać.
    7. Przed podaniem posypać leczo resztą pietruszki. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis