Prażona kukurydza Taty

    Prażona kukurydza Taty

    1polubienie
    7min.


    Zrobione przez 207 osób

    Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy więcej nie wrócisz do prażonej kukurydzy z mikrofalówki! Oto kukurydza prażona w garnku na gazie z olejem, margaryną i przyprawioną solą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 3 łyżki margaryny
    • 100 g (1/2 szklanki) kukurydzy do prażenia
    • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Zacząć od odcięcia góry w dużej papierowej torbie od zakupów. Będzie służyć jako miska wchłaniająca nadmiar oleju.
    2. Do dwulitrowego garnka z pokrywką wlać olej, włożyć margarynę i wsypać kukurydzę. Postawić garnek na dużym ogniu i stale nim wstrząsać. Gdy wystrzeli pierwsze ziarno, nakryć garnek pokrywką i nadal potrząsać garnkiem. Gdy uprażona kukurydza zacznie unosić pokrywkę na garnku, zdjąć go z ognia i trzymać nad papierową torbą, aż ziarna przestaną strzelać.
    3. Przesypać kukurydzę do papierowej torby i wsypać połowę soli. Wstrząsnąć torbą, aby dobrze rozprowadzić sól. Przed dodaniem reszty soli spróbować, aby nie przesolić. Zawsze można później dodać więcej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis