Proste ciacho kakaowe z jabłkami

    Proste ciacho kakaowe z jabłkami

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dziecinnie proste do wykonania, aromatyczne, wilgotne w środku i wieeeelkie! Czego chcieć więcej?

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 21x33 cm

    • 8-10 średnich jabłek
    • 1 i ½ szklanki cukru
    • ½ szklanki oleju
    • 5 jajek
    • 3 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę (nie zanadto drobną – kawałki jabłek powinny być wyczuwalne w cieście). Wrzucić do dużej miski lub garnka, zasypać cukrem i polać olejem, po czym całość dokładnie wymieszać. Odstawić jabłka na 2 godziny w ciepłe miejsce, żeby puściły sok.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z żółtkami.
    3. W misce wymieszać dokładnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Tak przygotowane suche składniki wmieszać delikatnie do jajek, a następnie całość połączyć z jabłkami – mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
    4. Klasyczną – dużą, prostokątną blachę o wymiarach 21x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią ciasto, wygładzając wierzch łyżką lub szerokim nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok. 50 minut.
    5. Gotowe ciacho wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Można oprószyć cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis