Muffiny waniliowe z kremem mascarpone

    Muffiny waniliowe z kremem mascarpone

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dla dzieci... i nie tylko, gdyż są pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • Muffiny
    • 2 szklanki mąki
    • ½ szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła lub ½ szklanki oleju
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 1 jajko
    • Krem
    • 500 g śmietanki 36%
    • 250 g sera mascarpone
    • 2-6 łyżek cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy lub cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy także przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
    6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki, jednolity krem.
    7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny kolorowymi lentilkami i papierowymi sówkami, ponieważ przeznaczone były dla dzieci. Równie dobrze można ozdobić je kawałkiem czekolady lub orzechem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis