Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja

    Sernik chałwowo-sezamowy, czyli arabsko-amerykańska fuzja

    1polubienie
    11godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dla wielbicieli chałwy i twarogu!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 24 cm

    • Spód
    • 70 g sezamu
    • 150 g zimnego masła
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • ¼ szklanki cukru
    • Masa serowa
    • 1 kg tłustego twarogu
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego (lub wanilinowego)
    • 5 jajek
    • 2 łyżki budyniu waniliowego
    • Polewa
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 200 g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady, powinna mieć gładką jednolitą strukturę)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.50min. 

      Tortownica

    1. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
    2. Spód

    3. Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia, a następnie studzimy.
    4. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, sezam oraz cukier i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut – ciasto ma się delikatnie zbrązowić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
    5. Masa serowa

    6. Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem.
    7. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 180 stopni C (grzałka góra-dół).
    8. Do wieeelkiej michy wrzucamy ser. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Następnie dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego i znów krótko miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.
    9. Pieczenie

    10. Masę serową przelewamy na spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.
    11. Studzenie

    12. Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 - 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia - dzięki temu sernik będzie prosty jak stół!
    13. Polewa chałwowa

    14. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy do niej 100 g pokruszonej chałwy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż cała chałwa się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Ostudzoną polewą pokrywamy wierzch sernika, a pozostały kawałek chałwy łamiemy lub kroimy i wtykamy w polewę, tworząc dekorację na wierzchu... lub po prostu kruszymy chałwę i posypujemy nią sernik, tak, jak zrobiłam to ja. Gdy sernik będzie już chłodny, wstawić go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    15. Następnego dnia sernik dumnie wyjąć z lodówki, obkroić nożem, usunąć obręcz i dno tortownicy oraz papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie), a następnie przełożyć na paterę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis