Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą

    Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 136 osób

    Cudowne połączenie moich ulubionych smaków: gorgonzola i boczek w piersi z kurczaka. Pieczone, przyrumienione i pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1/4 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej szalotki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 4 grube plasterki wędzonego boczku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem.
    2. W każdej piersi zrobić z boku nacięcie o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, aby powstała kieszonka.
    3. W miseczce rozgnieść ser widelcem, dodając pietruszkę, szalotkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Podzielić nadzienie na pół i ponakładać po równo do kieszonek w piersiach.
    5. Owinąć każdą z piersi 2 plasterkami boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Włożyć piersi do przygotowanego naczynia.
    6. Piec ok. 35 minut, aż boczek się przyrumieni, a kurczak upiecze w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis