Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

    Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste do wykonania, kruche ciasteczka... jemy bez wyrzutów sumienia, bo są lekkie!

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciastek

    • ½ kostki smalcu
    • ½ kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 2 jajka
    • 3 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • pestki dyni do posypania (ok. 100 g)
    • pestki słonecznika do posypania (ok. 100 g)
    • 1 białko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Smalec, margarynę, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę z ciasta. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać z niego niewielkie krążki (np. kieliszkiem). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować każde roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami.
    3. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis