Ciasteczka owsiane Anki

    Ciasteczka owsiane Anki

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 19 osób

    Sycące, zdrowe ciacha na przekąskę i podwieczorek.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 1 szklanka płatków owsianych lub musli
    • 1 niecała szklanka wiórków kokosowych
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 100 g mąki
    • 100 g masła lub margaryny
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Płatki owsiane lub musli, wiórki kokosowe, cukier puder oraz mąkę wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać.
    2. Masło lub margarynę roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, po czym dodać miód. Wymieszać razem.
    3. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do rondelka z masłem i miodem, a następnie wlać całość do miski ze składnikami suchymi i wymieszać.
    4. Z owsianej masy lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wykładać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciasteczkami.
    5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 8-10 minut. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, należy zostawić je na blaszce na kilka minut, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis