Prażona ciecierzyca

    (477)
    45 min

    Ciecierzyca prażona w piecu w smacznych przyprawach, znakomita na pyszną, zdrową przekąskę o wysokiej zawartości błonnika.


    Zrobione przez 437 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta soli
    • szczypta soli czosnkowej
    • szczypta pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
    2. Osuszyć ciecierzycę papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski i wymieszać z oliwą oraz doprawić do smaku solą, solą czosnkową i ewentualnie cayenne. Wysypać na blachę do pieczenia i piec przez 30 do 40 minut, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Przez ostatnie kilka minut uważać, żeby się nie przypaliła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (477)

    Komentarze po polsku (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @dziuska - Tak! Możesz użyć ugotowanej w domu, odcedzonej ciecierzycy  -  17 maj 2016

    dziuska
    autor:
    0

    A czy nie z puszki moglaby byc?  -  17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis