Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem

    Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 422 osoby

    Całkiem szybki przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szpinakiem i błękitnym serem pleśniowym. Dodatek boczku daje im dodatkowego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie (300 g) mrożonego, siekanego szpinaku
    • 8 plasterków boczku (lub bekonu)
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 szklanka pokruszonego błękitnego sera
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Szpinak rozmrozić, odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    2. Boczek podsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący i rumiany. Odłożyć na papierowy ręcznik.
    3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    4. Wymieszać szpinak z serem. Dodać posiekany boczek.
    5. Piersi z kurczaka roztłuc na grubość ok. 1 cm i nałożyć na nie równomiernie szpinak. Zawinąć piersi aby szpinak był w środku i zabezpieczyć wykałaczkami.
    6. W głębokim talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć w tym kurczaka.
    7. W patelni na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Zrumienić szybko kurczaka z każdej strony.
    8. Wyjąć kurczaka z patelni i ułożyć w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
    9. Piec przez 30 minut, aż nadzienie będzie gorące, a soki wypływające po nakłuciu kurczaka wykałaczką będą przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis