Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

    Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 966 osób

    Moja wersja kurczaka faszerowanego szpinakiem. Jest trochę pikantny z powodu sera, a na zewnątrz owinięty w boczek, dzięki czemu jest bardzo soczysty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 1 opakowanie (300 g) świeżego szpinaku
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1/2 szklanki startego sera żółtego z ostrą papryką
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • szczypta czarnego pieprzu
    • 8 plastrów boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Piersi z kurczaka roztłuc przez papier pergaminowy na grubość ok. 1 cm.
    3. Szpinak włożyć do szklanej miski i podgrzewać w mikrofalówce przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Można go też podgrzać w garnku na małym ogniu.
    4. Dodać śmietanę, ser i czosnek i dobrze wymieszać.
    5. Piersi z kurczaka ułożyć na desce do krojenia i nałożyć na nie szpinak. Zawinąć, aby szpinak znalazł się w środku, a następnie owinąć każdą pierś w 2 plasterki boczku. Zabezpieczyć wykałaczkami i ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.
    6. Piec bez przykrycia przez 35 minut, a następnie zwiększyć temperaturę w piekarniku do 260 stopni C (lub użyć funkcji grill) i piec jeszcze przez 5-10 minut, aby boczek się przypiekł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis