Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą

    Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 10 osób

    Prosty i smaczny obiad - piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i czosnkiem, owinięte w boczek. Dzięki temu są soczyste.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 plasterki boczku
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w kliny
    • oliwa z oliwek
    • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Każdą z piersi naciąć z boku, prawie do końca, tworząc głęboką kieszeń.
    3. Nałożyć do tej kieszeni mozzarelli i po 1/4 z posiekanego czosnku.
    4. Zawinąć piersi w plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Dobrze zamknąć kieszonki, aby ser nie wyciekł.
    5. Cebulę i resztę czosnku włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i lekko skropić oliwą.
    6. Na tym ułożyć piersi i posypać rozmarynem.
    7. Piec przez 30 minut. (Kurczak będzie upieczony, jeśli po nakłuciu wykałaczką wyciekną z niego przezroczyste soki.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    BarbaraKubiś
    autor:
    4

    - - 17 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis