Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym

    Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Piersi z kurczaka nadziewane farszem z bułki tartej i parmezanu z czosnkiem i ziołami, gotowane w sosie pomidorowym. Taki obiad posmakuje całej rodzinie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g piersi z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 60 g bułki tartej
    • 30 g startego parmezanu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 ml passaty pomidorowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozbić piersi z kurczaka tłuczkiem, aby miały ok. 1/2 cm grubości. Lekko oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
    2. Wymieszać bułkę tartą z parmezanem, posiekanym czosnkiem i pietruszką. Nałożyć cienką warstwę tego farszu na każdą pierś. Ostrożnie zwinąć piersi w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
    3. W patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie przyrumieni. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Z patelni zlać nadmiar tłuszczu.
    4. Na tę samą patelnię wlać passatę i mieszać, aby zdrapać przypalone resztki kurczaka z dna patelni. Można doprawić sos do smaku ulubionymi ziołami. Dodać z powrotem roladki, przykryć i dusić ok. 10-15 minut, aż kurczak będzie w środku gotowy.
    5. Przed podaniem usunąć z roladek wykałaczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis