Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i czerwonym pesto

    Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i czerwonym pesto

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszne połączenie smaków: mozzarella, czerwone pesto, a całość zawinięta w szynkę parmeńską i zapieczona. Uwielbiam ten smak!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kulka mozzarelli
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • 180 g czerwonego pesto
    • 8 plastrów szynki parmeńskiej
    • chili w płatkach (opcjonalnie)
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, aby uzyskać po 3 plasterki na każdą pierś.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Każdą z piersi naciąć wzdłuż jednego boku, uważając aby nie przekroić na wylot, tylko tyle aby powstała głęboka kieszonka.
    4. Do kieszonek nałożyć pesto (dość sporo), dodać po 3 plasterki mozzarelli. Można znów posmarować pesto.
    5. Na desce do krojenia rozłożyć 2 plastry szynki tak, aby się lekko nakładały na siebie. Położyć na nich nadzianą pierś i zawinąć tak ciasno w szynkę, jak się da. Można dodatkowo zabezpieczyć pierś wykałaczkami, aby ser nie wyciekał podczas pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi piersiami.
    6. Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia i oprószyć chili i pieprzem. Piec przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    BarbaraKubiś
    autor:
    3

    - - 17 lut 2016

    autor:
    2

    - - 15 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis