Chlebek z otrębami

    Chlebek z otrębami

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Treściwy i pożywny. Niezwykle nieskomplikowany do wykonania!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 chlebki

    • 50 g drożdży
    • 7 g cukru
    • 500 g mąki
    • ½ szklanki ziaren słonecznika
    • ½ szklanki ziaren dyni
    • ½ szklanki siemienia lnianego
    • 1 szklanka otrąb pszennych
    • 1 szklanka otrąb owsianych
    • 7 g soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

      Rozczyn

    1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.
    2. Ciasto

    3. Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym.
    4. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
    5. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis