Miniserniczki Oreo

    Miniserniczki Oreo

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Maleńkie, urocze serowo-ciasteczkowe słodkości.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 miniserniczków

    • 10 ciasteczek Oreo + kilka do dekoracji
    • 150 g kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • 150 g serka mascarpone
    • 1 łyżka mąki
    • 1 białko
    • 2 łyżki cukru
    • 5 kropli olejku (aromatu) śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
    2. Ciasteczka (razem z kremem) kruszymy. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Wykładamy nimi dno papilotek i delikatnie dociskami palcami lub kieliszkiem, tworząc minispody.
    3. Serek Philadelphia łączymy z mascarpone, po czym mieszamy z mąką i białkiem. Wystarczy, że użyjemy do tego celu łyżki. Następnie do masy wsypujemy cukier i wlewamy olejek śmietankowy. Całość jeszcze raz mieszamy do całkowitego połączenia składników.
    4. Przygotowaną masę wykładamy na pokruszone ciastka. Pieczemy 20 minut.
    5. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami lub, tak jak ja, wciskamy w masę serową połówki ciasteczek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis