Pomidory z parmezanem

    Pomidory z parmezanem

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 145 osób

    Plastry pomidorów zapiekane z serem na ostro. Świetne na lekki lunch lub kolację lub jako przystawka do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki parmezanu
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 1 łyżka gorczycy sarepskiej
    • 1 łyżeczka suszonej lebiodki (oregano)
    • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 30 g (1/4 szklanki) tartego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Ułożyć plasterki pomidora w jednej warstwie na blasze do pieczenia. W małej misce wymieszać majonez, parmezan, musztardę dijon, gorczycę i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Za pomocą łyżki ponakładać na każdy plasterek masę majonezową, posypać serem mozzarella, a następnie pietruszką.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis