Muffiny pomarańczowe Anki

    Muffiny pomarańczowe Anki

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orzeźwiające, puszyste i aromatyczne.

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinek

    • 2 pomarańcze
    • 250 g maślanki
    • 1 dużej jajko
    • 80 ml oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    • 250 g mąki
    • 120 g cukru
    • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na kawałki, obieramy z błonki i kroimy na mniejsze kawałki (nie mogą być zbyt małe – jedna cząstka na 2-3 kawałki). Przekładamy na sitko. Drugi owoc wyciskamy.
    3. 50 ml soku pomarańczowego łączymy z maślanką, jajkiem, olejem i ekstraktem pomarańczowym. Roztrzepujemy trzepaczką do połączenia się wszystkich składników.
    4. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dokładamy kawałki pomarańczy i wszystko razem mieszamy, bardzo delikatnie obtaczając cząstki pomarańczy mąką. (Dzięki temu kawałki pomarańczy nie rozpadną nam się w cieście, ani nie opadną na dno muffinów).
    5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut na ciemnozłoty kolor.
    7. Po wyjęciu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis