Brownie - wersja klasyczna

    Brownie - wersja klasyczna

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Istnieje urocza historia, wedle której pierwsze brownie powstało przez przypadek. Pewna amerykańska bibliotekarka - pani Brown postanowiła upiec odwiedzającym ją gościom ciasto czekoladowe. W swoim roztargnieniu zapomniała jednak dodać proszku do pieczenia. Efektem tej przygody jest jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych w krajach anglojęzycznych ciast - brownie. Mam teorię, zgodnie z którą tego płaskiego czekoladowego zakalca albo się kocha, albo nie cierpi... cóż, każdy sam musi się do niej ustosunkować.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 24x24 cm

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 g masła
    • 6 jajek
    • 300 g cukru
    • 100 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Połamaną na kostki czekoladę razem z rozdrobnionym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą i masłem. Pilnujemy, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Rozpuszczamy powoli, gdy składniki są już prawie płynne, mieszamy szpatułką, łącząc je w jednolitą, gładką i błyszczącą masę). Zostawiamy do przestygnięcia.
    2. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do ładnego połączenia składników.
    3. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (kwadratowej, o długości boku ok. 23-25 cm, prostokątnej lub okrągłej o średnicy 26 cm). Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka, gdyż z założenia ma być wilgotnym "kontrolowanym zakalcem". Wbita w środek ciasta wykałaczka nie powinna być jedynie oblepiona surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się nieco jaśniejsza i twardawa skorupka - gdy się pojawi, oznacza to, że brownie jest prawie gotowe.
    4. Po wyjęciu z piekarnika, brownie studzimy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podajemy bez dodatków, z bitą śmietaną, lodami lub sezonowymi owocami... lub wszystkim na raz!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis