Muffiny kawowo-cynamonowe z czekoladą i kremem mascarpone

    Muffiny kawowo-cynamonowe z czekoladą i kremem mascarpone

    1polubienie
    43min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moje ukochane muffiny!

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinek

    • Muffiny
    • 100 g mlecznej czekolady
    • 2 szklanki mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 1 jajko
    • Krem
    • 500 g śmietanki 36%
    • 2-6 łyżki cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru krem nie jest przesłodzony, ani mdły)
    • 250 g sera mascarpone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 23min.  ›  Gotowe w: 43min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Czekoladę siekamy.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 22-23 minuty.
    6. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie czeko-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
    7. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
    8. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką kawowego Michałka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis