Sernik chałwowy, czyli halawi czizkejk

    Sernik chałwowy, czyli halawi czizkejk

    2polubienia
    10godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Gdy byłam małą dziewczynką opychałam się chałwą. Nieposkromienie i radośnie. Któregoś razu mój dysponujący raczej fikuśnym poczuciem humoru ojciec orzekł, że chałwa jest zrobiona z woskowiny usznej, śluzu ślimaka i brudu zza paznokci. Cóż, konsystencja batonika zgadzała się z tym, o czym mówił. Skutecznie obrzydziło mi to koncepcję tego smakołyku na parę ładnych lat. Na szczęście z wiekiem człowiek nabiera zdolności analitycznych i... umiejętności czytania. Chałwa wróciła z przytupem!
    To rarytas egzotyczny, ciężki dla polskiego podniebienia, bo nie nazbyt wyrazisty w smaku. Chałwa jest po prostu subtelna. I tłusta! Doskonała, jako dodatek do wypieków. Do tego sernika użyć możecie każdego rodzaju chałwy (o ile nie jest oblana czekoladą). Ja najbardziej lubię chałwę waniliową, ale ponieważ zostałam obdarowana półkilogramowym blokiem rosyjskiej chałwy fistaszkowej, to postanowiłam wykorzystać właśnie ją. Sprawdziła się wspaniale!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 sernik o średnicy 24 cm

    • Spód
    • 200 g herbatników petit beurre
    • 100 g masła
    • Masa serowa
    • 1 kg tłustego twarogu
    • ¾ szklanki drobnego cukru
    • 5 jajek
    • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 300 g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady, powinna mieć gładką jednolitą strukturę)
    • Polewa
    • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    • 125 g śmietany kremówki 30%
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    • 50 g chałwy (ten sam rodzaj, co w masie serowej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.30min. 

      Twaróg i chałwa

    1. Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.
    2. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Chałwę rozdrabniamy widelcem.
    3. Tortownica

    4. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, z odpinaną obręczą. Spód wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Zapinamy obręcz, nadmiar papieru obcinamy. Dna ani boków formy niczym nie smarujemy.
    5. Spód

    6. Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy herbatniki na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wsypujemy na dno tortownicy, wyrównujemy, dociskamy dłonią, aby powstał zwarty spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
    7. Masa serowa

    8. W tym momencie ustawiamy piekarnik na 175 stopni C (grzałka góra-dół). Do wieeelkiej michy wrzucamy zmielony wcześniej ser. Dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. (W przypadku sernika "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który z związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Na koniec dodajemy śmietankę i znów krótko miksujemy. Dodajemy mąkę – miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ostatni raz miksujemy do połączenia. Masa serowa jest już gotowa.
    9. Pieczenie

    10. Tortownicę z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym wyjmujemy z lodówki. Masę serową przelewamy na spód i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Tak, wiem... To strasznie długo, ale nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą. Po tym czasie, nie wyłączając piekarnika, wyjmujemy sernik i smarujemy wierzch polewą śmietanowo-chałwową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
    11. Polewa

    12. Mieszamy razem obie śmietany (do tego możemy użyć łyżki), dodajemy cukier wanilinowy lub cukier z wanilią i rozdrobnioną widelcem chałwę. Teraz odpalamy mikser i całość na wysokich obrotach zamieniamy w gładką, jednolitą masę (tak, aby nie były widoczne grudki chałwowe).
    13. Studzenie

    14. Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w takiej jamie przez ok 1 - 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia - dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, obkroić nożem przy brzegu tortownicy, zdjąć obręcz, wyjeść z niej resztki przyklejonego ciasta i wstawić sernik do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    15. Wykończenie

    16. Następnego dnia sernik dumnie wyjąć z lodówki, usunąć dno tortownicy i papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie) i przełożyć na paterę. Sposobów na dekorację jest nieskończenie wiele... Można posypać sernik cukrem pudrem, zrobić polewę czekoladową lub tuż przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany. Można także pokruszoną lub pokrojoną chałwę poukładać na wierzchu. Ja swojego czizkejka pozostawiłam bez żadnej dodatkowej ozdoby, bo sam w sobie wyglądał przepięknie. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu sernik zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis