Puszyste pączki z lukrem

    Puszyste pączki z lukrem

    Zapisz do ulubionych
    18godz.


    Zrobione przez 104 osoby

    Takie pączki robiła moja mama, a teraz robię je ja. Najlepiej smakują z lukrem, ale można je też polać czekoladą albo po prostu posypać cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 pączki

    • 1/2 szklanki ciepłej wody (40-45C)
    • 2 opakowania (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki margaryny do pieczenia
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
    • 2 litry oleju do smażenia
    • Lukier
    • 1 łyżka ciepłej wody
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 1 szklanka przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15godz.  ›  +2godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 18godz. 

    1. Do małej miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru; wymieszać. Odstawić na 5-10 minut, aż się spienią.
    2. Do małego rondelka wlać mleko, dodać margarynę i podgrzewać, aż margaryna się stopi, a w mleku zaczną się pojawiać przy brzegach małe bąbelki. Zdjąć z ognia.
    3. Do miski wsypać 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę soli i dodawać pomału mleko z tłuszczem, miskując na najwolniejszych obrotach miksera, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstawić aby troszkę przestygło (ma być ciepłe, ale nie gorące).
    4. Dodać rozpuszczone drożdże, jajka i 1 szklankę mąki, miksując na małej prędkości, aż ciasto będzie gładkie. Nadal miksując powoli, dodawać resztę mąki aby powstało miękkie ciasto.
    5. Miksować jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
    6. Wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną mąką i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne.
    7. formować z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Po wierzchu ciasto też posmarować olejem. Przykryć miskę papierem woskowanym. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 - półtora godziny, aż ciasto podwoi objętość.
    8. Lekko ugnieść ciasto, a następnie rozwałkować na powierzchni posypanej mąką do grubości ok. 1,5 cm lub nieco mniej. Wykrawać kółka o średnicy ok. 9 cm z dziurką w środku o średnicy 1,5 cm. Odstawić je na stolnicy, aby wyrosły (40 minut do godziny).
    9. Rozgrzać olej we frytownicy lub w garnku do temperatury 175 stopni C.
    10. Delikatnie wrzucać pączki na gorący olej po 2-3 na raz. Po ok. 2 minutach odwrócić na drugą stronę. Mają być równomiernie złociste.
    11. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki aby obciekły z tłuszczu.
    12. Wymieszać łyżkę ciepłej wody z wanilią i mieszając dodawać cukier puder, aż powstanie lukier o pożądanej konsystencji. Posmarować nim ciepłe pączki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis