Szybkie pączki bez drożdży

    Szybkie pączki bez drożdży

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 246 osób

    Ekspresowe pączki z prostych składników, które pewnie każdy ma w domu. Można je zrobić z dziurką lub bez.

    Składniki
    ilość sztuk: 18 pączków

    • 2 łyżki białego octu 5% (można rozcieńczyć zwykły ocet 10% wodą 1:1)
    • 6 łyżek (90 ml) mleka
    • 2 łyżki margaryny do wypieków
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 jajko
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 litr oleju do głębokiego smażenia
    • 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do mleka dodać ocet i odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje.
    2. Zmiksować margarynę z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dokładnie zmiksować.
    3. Przesiać mąkę z sodą i solą. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dobrze miksując.
    4. Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką. Rozwałkować na grubość niecałego centymetra. Wykroić kółka od szklanki. Można w nich wykroić mniejsze dziurki w środku, jeśli chcemy żeby pączki były "z dziurką". Odłożyć na 10 minut.
    5. W garnku rozgrzać olej do 190 stopni C. Smażyć pączki, odwracając raz, aż będą złociste.
    6. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem kiedy są jeszcze ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis