Mango curry

    Mango curry

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepyszne curry z mango prosto ze Sri Lanki. Można użyć niezbyt dojrzałych owoców, najlepiej dużych. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 mango, dojrzałe ale niezbyt miękkie
    • olej (może być kokosowy)
    • 1 nieduża cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka nasion ciemnej gorczycy
    • 1 garść liści curry
    • 1 laska cynamonu, pokruszona
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka curry w proszku (najlepiej prażonego - przepis poniżej)
    • 1/2 łyżeczki chili (można dać mniej lub więcej - w zależności od upodobań)
    • 1-2 zielone papryczki chili (opcjonalnie)
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • sól do smaku
    • 1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Odkroić miąższ mango od pestki, a następnie obrać i pokroić w dość duże kawałki.
    2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebulę, gorczycę, liście curry i cynamon, i smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie.
    3. Dodać czosnek, kurkumę, curry w proszku i chili w proszku (opcjonalnie też świeże, posiekane chili) i znów chwilę smażyć.
    4. Dodać mango i zalać mlekiem kokosowym rozcieńczonym pół na pół z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż mango będzie miękkie, około 10-15 minut. Uwaga: mango nie może się za długo gotować, bo się rozleci. Nie mieszać!
    5. Na sam koniec dodać cukier i bardzo delikatnie przemieszać.

    Domowe prażone curry

    Tę przyprawę trudno kupić w Polsce, ale można ją zrobić samemu w domu. Polecam mój przepis - kliknij tutaj.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis