Prażone curry - przyprawa

    Prażone curry - przyprawa

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prażone curry to przyprawa, którą ciężko dostać w Polsce, a można ją sobie łatwo przygotować w domu. Mój przepis pochodzi ze Sri Lanki, gdzie prażone curry stosuje się nie tylko do dań typu "curry", ale też dodaje do gotowanych ziemniaków, soczewicy i innych warzyw.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 nieduży słoiczek

    • 2 łyżki nasion kolendry
    • 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    • 1-2 laski cynamonu, pokruszone
    • 1 łyżeczka kardamonu (całego, nie mielonego)
    • 1 łyżeczka goździków
    • garść liści curry
    • suszone papryczki chili (według uznania)
    • 1/2 łyżki ziaren kopru włoskiego
    • 1 łyżka nasion kuminu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ustawić suchą patelnię na średnim ogniu, dodać nasiona kolendry. Prażyć ok. 3-4 minuty, wykonując patelnią ruch naokoło, aby nasiona się mieszały.
    2. Gdy kolendra się lekko przyrumieni, dodać pieprz, cynamon, kardamon, goździki, liście curry i papryczki chili. Prażyć ok. 3-4 minuty, wykonując ten sam ruch patelnią.
    3. Na koniec dodać nasiona kopru i kumin i prażyć, znów ruszając patelnią, aż wszystko będzie przyrumienione i będzie wydzielać mocny aromat.
    4. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmielić na pył. Przesiać przez sitko, aby pozbyć się większych cząstek i włókien.
    5. Przechowywać w szczelnym słoiczku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis