Skrzydełka smażone w coli

    Skrzydełka smażone w coli

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo prosty i szybki przepis na skrzydełka w coli - słodkie i lepkie, najlepsze! Najlepiej podać do nich frytki lub puree z ziemniaków i sałatkę - cała rodzina będzie szczęśliwa!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g skrzydełek z kurczaka
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanego imbiru (opcjonalnie)
    • sos sojowy do smaku
    • 250 ml Coca-Coli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Skrzydełka podzielić na mniejsze części przekrawając w miejscach stawów. Końcówki odkroić i wyrzucić.
    2. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu, dodać czosnek i imbir.
    3. Dodać skrzydełka (partiami, bo wszystkie na raz się nie zmieszczą) i smażyć z każdej strony po 5 minut. Na koniec doprawić sosem sojowym.
    4. Dodać colę, zwiększyć ogień pod patelnią i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut.
    5. Po tym czasie sos powinien być gęsty i błyszczący. Można do niego dodać nieco mąki kukurydzianej aby lepiej obkleił skrzydełka.
    6. Danie jest gotowe gdy skrzydełka są ugotowane w środku, a sos jest gęsty.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy nie zawiera glutenu. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis