Skrzydełka teriyaki

    Skrzydełka teriyaki

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne skrzydełka, które chwilę marynuję, potem smażę, a na końcu duszę i doprawiam sosem teriyaki. Szybki i smakowity obiad.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 skrzydełek

    • 8 skrzydełek z kurczaka, podzielonych na mniejsze części
    • Dodatkowo
    • 1 łyżka sosu ostrygowego
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżki oleju
    • 1-2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej wymieszana z 1 łyżką wody
    • sos teriyaki, według uznania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać sos ostrygowy z ciemnym sosem sojowym, cukrem, olejem i skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Dodać do tego skrzydełka, wymieszać aby się dobrze pokryły marynatą i odstawić na 20 minut.
    2. Na dużym ogniu ustawić teflonową patelnię. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, aż się równomiernie przyrumieni.
    3. Dodać tyle wody, żeby sięgała do 2/3 wysokości skrzydełek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut.
    4. Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać sos teriyaki według uznania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis