Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną

    Kolorowa sałatka z kaszą jaglaną

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna bezglutenowa sałatka z kaszą jaglaną, marchewką, pomidorkami cherry, ogórkiem i fasolą. Pełna witamin, minerałów i błonnika.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 120 g kaszy jaglanej
    • sól
    • 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki
    • 4-6 pomidorów cherry
    • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • posiekane liście bazylii
    • Dodatkowo
    • 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej al dente i pokrojonej na mniejsze części
    • kilka cienkich plasterków ogórka
    • 1-2 orzechy włoskie, posiekane
    • sól
    • musztardowy vinaigrette
    • kilka liści sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Kaszę jaglaną uprażyć na dużym ogniu na suchej patelni (ok. 5 minut).
    2. Wsypać kaszę do garnka, dodać 2x tyle wody ile jest kaszy, posolić i zagotować. Gotować ok. 15 minut. Odstawić aby wystygła.
    3. Dodać marchewkę, pomidorki, paprykę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i bazylię, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
    4. Dodać fasolkę, ogórek, orzechy, sos vinaigrette i sól. Wymieszać. Podawać na liściach sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis