Curry z kurczaka po lankijsku

    Curry z kurczaka po lankijsku

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis mam prosto ze Sri Lanki. Tamtejsze curry różni się od tajskiego i innych odmian. Spróbujcie sami, bo jest bardzo proste i pyszne. Żeby przygotować więcej porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g udek z kurczaka, bez skóry (z kośćmi)
    • 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kostkę
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 9 g imbiru, ze skórką, posiekanego
    • 1/2 garści liści curry
    • 1/2 laski cynamonu
    • 1 pomidor, posiekany
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka prażonej przyprawy curry (poniżej podaję link do przepisu na tę przyprawę)
    • 1/2 łyżeczki (lub mniej) chili w proszku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 puszki mleka kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1 szklankę wody. Zmiksować.
    2. Do dużego garnka włożyć udka z kurczaka, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i pomidora.
    3. Potrząsając garnkiem wymieszać wszystko tak, aby przyprawy znalazły się na dnie. Zalać to wszystko rozcieńczonym mleczkiem kokosowym. Kurczak powinien być całkiem zalany mleczkiem.
    4. Wstawić na duży ogień i gotować bez przykrycia około 20 minut, aż kurczak będzie ugotowany - czyli mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, zmniejszyć ogień, dodać ok. pół szklanki mleka kokosowego (jeśli już nie mamy rozcieńczonego można dorobić z odłożonego w puszce, ale rozcieńczając je 1:1). Gotować jeszcze 2-3 minuty i gotowe!
    5. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Nie odgrzewać więcej niż 2 razy!

    Rada

    Zamiast udek można dodać inne mięso z kurczaka, ale musi być z kośćmi. Im mniejsze będą kawałki kurczaka, tym się szybciej ugotuje. Uwaga: w tym curry nie ma za dużo sosu - i tak ma być.

    Domowe prażone curry

    Tę przyprawę trudno kupić w Polsce, ale można ją zrobić samemu w domu. Polecam mój przepis - kliknij tutaj .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis