Papryka nadziewana kaszą jaglaną i wołowiną

    Papryka nadziewana kaszą jaglaną i wołowiną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez i cynk, za to nie zawiera glutenu. W tym przepisie zastępuję nią ryż - a smakuje świetnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże czerwone papryki
    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 225 g mielonej wołowiny
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • 1/4 szklanki posiekanego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Paprykę umyć, odkroić czubki i wydrążyć gniazda nasienne.
    2. Rozgrzać piekarnik do 130 stopni C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    3. Kaszę zalać w rondelku bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż cały płyn się wchłonie.
    4. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, stale mieszając, aż cebula zmięknie - ok. 10 minut.
    5. Dodać wołowinę i smażyć ok 8-10 minut, aż się przyrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kumin, pieprz cayenne i pieprz. Mieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
    6. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę, kolendrę i fetę, wymieszać. Nałożyć farsz do papryk. Wstawić papryki do przygotowanego naczynia.
    7. Piec przez 15-20 minut, aż papryki będą lekko miękkie. Następnie nałożyć na nie z powrotem odkrojone czubki i piec jeszcze przez 10-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis