Pomidory nadziewane kaszą jaglaną

    (2)
    1 godz. 20 min

    Bardzo dobre faszerowane pomidory! A przy tym jakie zdrowe. Przepis jest trochę czasochłonny, ale naprawdę warto.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 100 g kaszy jaglanej
    • 6 dużych, dojrzałych (ale twardych) pomidorów
    • 60 g orzechów włoskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mały pęczek pietruszki
    • 1 mały pęczek bazylii
    • 6 łyżek świeżo startego parmezanu
    • bułka tarta
    • masło

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat.
    2. W małym rondlu zagotować 300 ml wody. Dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody i w razie potrzeby dolać. Ugotowana kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, trzeba ją odcedzić na sicie.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. Pomidory umyć i odkroić czubki. Delikatnie, łyżeczką wydrążyć miąższ, nie uszkadzając ścianek pomidora.
    5. Wybrany miąższ pomidora odcedzić na sitku (płyn można użyć do zupy albo sosu), a stały miąższ posiekać.
    6. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
    7. Drobno posiekać czosnek, pietruszkę i bazylię; wymieszać z orzechami, parmezanem i kaszą jaglaną. Porządnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do pomidorów.
    8. Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać po wierzchu bułką tartą i nałożyć na to kawałeczki masła.
    9. Piec przez około 30 minut, aż bułka będzie rumiana.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis