Kasza jaglana z curry

    Kasza jaglana z curry

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wegański dodatek do dań - jaglanka przyprawiona czosnkiem, cebulą, curry i kuminem. Jeśli lubisz ostre dania możesz dodać chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
    • 2,5 szklanki wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Jaglankę włożyć do miski i zalać wodą tak, aby ją przykryła. Odstawić na noc (lub na 8 godzin), odcedzić. (Ewentualnie ten krok można pominąć i nie moczyć jaglanki.)
    2. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając, aż cebula się lekko przyrumieni - ok. 10-15 minut.
    3. Dodać kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wody, sól i kumin. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka, a cała woda zostanie wchłonięta.
    4. Dodać curry i dokładnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis