Papryka faszerowana kaszą jaglaną

    Papryka faszerowana kaszą jaglaną

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Papryka faszerowana jaglanką, fasolą i pomidorami. Proste, bezglutenowe danie. Można ją przygotować w mikrofalówce, albo upiec w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 4 szklanki bulionu warzywnego
    • 5 średnich papryk
    • 3 średnie pomidory, posiekane
    • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odcedzonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż cały płyn się wchłonie.
    2. W międzyczasie odkroić górne części papryki i wydrążyć gniazda nasienne.
    3. Gdy kasza będzie gotowa, dodać do niej posiekane pomidory i odcedzoną fasolę. Wymieszać i nałożyć do papryki (do pełna).
    4. Włożyć papryki do szklanego naczynia żaroodpornego i przykryć folią spożywczą. Wstawić do mikrofalówki i gotować przez 10 minut, aż papryka będzie miękka. Co 2-3 minuty odwracać paprykę aby się równomiernie ugotowała.
    5. Pieczenie w piekarniku:

    6. Zamiast w mikrofalówce, można te papryki upiec w piekarniku: ustawić piekarnik na 180 stopni C, włożyć papryki do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut, aż będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis