Ciasto na chrupiącą pizzę

    Ciasto na chrupiącą pizzę

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najlepsza na świecie

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze

    • 280 g wody
    • 15 g drożdży
    • 2,5 g cukru
    • 100 g semoliny lub mąki z pszenicy durum
    • 12 g soli
    • 400 g mąki pszennej
    • 50 g oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier, mieszamy.
    2. Po ok. 10 - 15 min. dodajemy semolinę (lub mąkę durum), sól, oraz ok. połowę mąki pszennej, dokładnie mieszamy.
    3. Następnie dodajemy oliwę i kolejną część mąki pszennej, łączymy składniki.
    4. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto, zasypujemy pozostałą częścią mąki i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.
    5. Smarujemy oliwą miskę, wkładamy kulkę ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min.
    6. Po tym czasie składamy ciasto i odstawiamy na 20 min.
    7. Dzielimy ciasto na dwie części i wyrabiamy pizzę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis