Bavette z owocami morza zapiekane w folii

    Bavette z owocami morza zapiekane w folii

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie fantastyczne, by zrobić wrażenie na znajomych. Zwłaszcza w karnawale.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 100 gramów krewetek
    • 200 gramów oczyszczonych małżów
    • 200 gramów kalmarów
    • 4 łyżki oliwy extra virgin
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • 125 ml przecieru pomidorowego
    • 400 gramów makaronu Bavette Barilla

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
    2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
    3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
    4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis