Skrzydełka w kokosowym curry

    Skrzydełka w kokosowym curry

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis na skrzydełka w kokosowym sosie curry w chińskim stylu. Skrzydełka się najpierw smaży na patelni z ziemniakami, a następnie chwilę gotuje w curry. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 1 łyżka pasty curry
    • 1/2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego lub 1 łyżka ciemnego
    • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody
    • 8 skrzydełek kurczaka, poprzekrawanych na 3 części
    • Sos
    • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
    • 2 łyżki pasty curry
    • sól i cukier do smaku
    • 3 łyżki oleju
    • 5-6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +15min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać do skrzydełek i pokryć je porządnie marynatą. Odstawić na 15 minut.
    2. W tym czasie przygotować sos: w małej misce wymieszać mleko kokosowe z pastą curry, solą i cukrem. Odstawić.
    3. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać ziemniaki i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią (ok. 3-4 minuty). Odstawić.
    4. W tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużym ogniu. Dodać skrzydełka i smażyć aż się równomiernie przyrumienią, ok. 3-4 minuty.
    5. Dodać do skrzydełek ziemniaki i tyle wody, aby przykryła składniki na patelni do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
    6. Dodać do skrzydełek sos i dobrze wymieszać. Jeśli podczas duszenia wyparowało zbyt dużo wody, dolać więcej (gorącej). Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis