Skrzydełka z grilla w stylu tandoori

    Skrzydełka z grilla w stylu tandoori

    Zapisz do ulubionych
    1dzień55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Skrzydełka z kurczaka pieczone na grillu w przepysznej marynacie tandoori: z kuminem, garam masalą, chili, pastą imbirową i czosnkiem. Pycha!

    Składniki
    ilość sztuk: 10 skrzydełek

    • 10 skrzydełek z kurczaka
    • Marynata
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki garam masali
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 płaska łyżeczka pasty imbirowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień55min. 

    1. Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do miski (nie metalowej!)
    2. W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę a następnie polać nią skrzydełka i dokładnie wetrzeć w nie marynatę palcami.
    3. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki, raz odwracając skrzydełka w międzyczasie.
    4. Przed pieczeniem zetrzeć ze skrzydełek nadmiar marynaty.
    5. Piec na grillu na niedużym ogniu, a na koniec można zwiększyć płomień, aby były chrupiące. W zależności od wielkości skrzydełek może to zająć w sumie do 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis