Bakłażany z kaszą jaglaną i sezamem

    Bakłażany z kaszą jaglaną i sezamem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bezglutenowa przystawka lub lekkie danie na lunch: smażone bakłażany z jaglanką gotowaną w bulionie warzywnym z dodatkiem cebulki, kolendry i sezamu. Samo zdrowie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g kaszy jaglanej
    • 900 ml wywaru z warzyw
    • pieprz
    • 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 2 łyżki prażonego sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić bakłażany i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią.
    2. Zdjąć z ognia, dodać 200 g kaszy jaglanej i 900 ml wywaru z warzyw. Ponownie wstawić na ogień, zagotować. Zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wywar zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka.
    3. Doprawić pieprzem do smaku. Przełożyć do miseczki, posypać łyżką cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki, 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry i 2 łyżkami prażonego sezamu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis