Kurczak faszerowany twarogiem z boczkiem i pieczarkami

    Kurczak faszerowany twarogiem z boczkiem i pieczarkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nadzienie do tego kurczaka to boczek podsmażony z cebulą i pieczarkami, wymieszany z białym serem i doprawiony ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży kurczak, ok. 2 kg
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki oleju
    • 100 ml wytrawnego białego wina
    • 200 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki masła (w tym 1 łyżka schłodzonego)
    • Farsz
    • 50 g boczku, drobno pokrojonego
    • 1 cebula, posiekana
    • 100 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
    • 200 g tłustego twarogu
    • 1 pęczek mieszanych ziół (estragon, pietruszka, szczypiorek itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Na patelni podsmażyć boczek na rumiano. Dodać pieczarki i cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Odcedzić i odstawić aby ostygło.
    2. Wystudzony boczek z pieczarkami wymieszać z serem. Posiekać zioła i również wymieszać z farszem. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Kurczaka dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, a następnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem (wewnątrz też). Nafaszerować nadzieniem. Nałożyć farszu też do otworu szyjnego.
    5. Zaszyć nicią kuchenną wszystkie otwory, a kurczaka związać, aby skrzydełka i nóżki przylegały do ciała.
    6. W brytfance rozgrzać olej. Ułożyć w niej kurczaka w piersią w dół i piec przez 70-75 minut na najniższej półce piekarnika. Stopić 2 łyżki masła i polać kurczaka. Po upływie połowy czasu pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę. Jeśli będzie zbyt spieczony, przykryć folią aluminiową.
    7. Upieczonego kurczaka wyjąć z brytfanki i przykryć folia aluminiową.
    8. Sos z brytfanki wlać do garnka, dodać wino i gotować aż się zredukuje do około połowy. Dodać bulion i gotować dalej.
    9. Zdjąć garnek z ognia, dodać schłodzone masło pokrojone na małe kawałki i szybko wymieszać, najlepiej blenderem. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby.
    10. Kurczaka pokroić na 4 części. Osobno podawać sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis