Kurczak faszerowany wątróbką

    Kurczak faszerowany wątróbką

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pieczony kurczak nadziewany farszem z wątróbki z natką pietruszki i cebulą, smażonymi na maśle. Bardzo tradycyjny przepis, a danie dobre na obiad dla całej rodziny albo kiedy przychodzą goście.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak, ok. 2 kg
    • sól i pieprz
    • 250 ml mleka
    • 2-3 czerstwe bułki
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 pęczek pietruszki, posiekany
    • 150-200 g wątróbki z kurczaka, grubo posiekanej
    • 40 g masła
    • 3 żółtka
    • starta gałka muszkatołowa
    • 200 ml bulionu drobiowego
    • 100 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Kurczaka dokładnie opłukać wewnątrz i na zewnątrz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
    3. Mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki, dodać bułki i odstawić, aby wchłonęły mleko.
    4. Na patelni stopić masło, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać pietruszkę i wątróbkę i smażyć dalej.
    5. Zestawić z ognia, wmieszać żółtka, doprawić solą i gałką muszkatołową. Bułki odcisnąć z mleka i dodać do farszu, wymieszać.
    6. Farszem nadziać kurczaka i zaszyć otwór nicią kuchenną. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i polać niewielką ilością wody. W trakcie pieczenia też kilka razy polewać wodą.
    7. Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia i odstawić w ciepłe miejsce.
    8. W tym czasie do naczynia, w którym się piekł dodać bulion i śmietanę i mieszać, zdrapując przypalone resztki z dna naczynia. Doprawić do smaku i ewentualnie przecedzić przez sitko, jeśli chcemy gładki sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis