Kurczak faszerowany ryżem

    Kurczak faszerowany ryżem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkostrawne danie z kurczaka: nadziewany ryżem z rodzynkami, wątróbką i orzechami piniowymi smakuje super!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kurczaki, każdy po ok. 1 kg
    • sól
    • 200 g ryżu długoziarnistego, opłukanego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 3 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • pieprz
    • 700 ml bulionu z kurczaka
    • 70 g rodzynek
    • 100 g wątróbki drobiowej
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 150 g jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Kurczaka dokładnie opłukać na zewnątrz i wewnątrz; osuszyć papierowymi ręcznikami. Wnętrze natrzeć niewielką ilością soli.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć dalej, aż ziarenka będą przezroczyste. Doprawić cynamonem i pieprzem. Dodać bulion z kurczaka i rodzynki i zostawić na małym ogniu na 20 minut, bez przykrycia.
    3. W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać pozostały olej. Podsmażyć wątróbkę, a następnie ostudzić ją i dość grubo posiekać. Dodać wraz z orzeszkami do ryżu i wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nadzienie z ryżu upchać w kurczaku i zaszyć otwór nicią kuchenną.
    5. Zgnieść ząbki czosnku i wymieszać z jogurtem. Połową tej mieszanki posmarować dość grubo kurczaka.
    6. Ułożyć kurczaka na ruszcie brytfanki do pieczenia i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i posmarować kurczaka pozostałym jogurtem czosnkowym.
    7. Piec jeszcze przez 70 minut, w międzyczasie raz odwracając, aby cały kurczak był chrupiący z zewnątrz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis